Wat is het verschil tussen een integraal- en een half-integraalcamper?
Verschil tussen Integraal en half-integraal
We krijgen regelmatig de vraag: “Wat is het verschil tussen een integraal- en een half-integraalcamper?”
Campers zijn er in alle soorten en maten. Gelukkig ook maar want zoveel mensen, zoveel wensen. Bij Integraalcampers Marknesse verkopen wij met name integraalcampers en half-integraalcampers. Maar wat zijn precies de verschillen? Wat zijn de voor- en nadelen van beide types? En welk type past het best bij uw wensen? Wij vertellen u graag de verschillen tussen een integraal-en half-integraal.
Basisvoertuig
Ieder camper heeft een basisvoertuig waarop de camperfabrikant een opbouw bouwt. Meestal is het basisvoertuig een Mercedes Sprinter of een Fiat Ducato, maar ook andere merken zijn mogelijk.
Van dit basisvoertuig wordt de cabine gebruikt en soms ook het chassis. Met name bij campers in het hogere segment wordt gewerkt met een AL-KO chassis, deze vervangt het bestaande chassis. Deze basis is bij zowel een integraal- als een half-integraalcamper hetzelfde.
Wat is een half-integraalcamper?
Bij een half- integraalcamper (of semi-integraalcamper) blijft de cabine van het basisvoertuig voor een groot deel intact. De camperopbouw wordt als het ware achter de cabine geplakt. Aan de buitenkant is de vorm van de cabine nog goed zichtbaar, ook kan de kleur van de cabine afwijken van de kleur van de opbouw wat de camper een sportieve of juist chique uitstraling geeft. Het campergedeelte is iets breder dan de cabine, zodat er een ruime leefruimte ontstaat. Half-integraalcampers zijn in verschillende lengtes en indelingen mogelijk.
Ook aan de binnenkant is de cabine nog goed zichtbaar. De 2 cabine deuren blijven aanwezig en dit geeft ook de passagier de mogelijkheid om makkelijk in en uit te stappen. De beide voorstoelen zijn draaibaar naar de woonruimte. De verdere leefruimte in de camper is, afhankelijk van de indeling, ingericht met alles wat u nodig heeft voor comfortabel camperen.
Een groot voordeel van een half-integraalcamper is dat door de manier van bouwen de prijs van de camper lager ligt dan de prijs van een integraalcamper.
Een ander voordeel is dat er vaak boven de zithoek een groot panoramadakluik geplaatst is, wat voor veel licht en een ruimtelijk gevoel zorgt. De meeste half-integraalcampers zijn ingericht voor 2 personen en hebben een vast bed achterin. Soms is boven de zithoek een hefbed geplaatst waardoor 2 extra slaapplaatsen aanwezig zijn. Een half-integraalcamper oogt door de aparte cabine vaak wat minder groot en wat sportiever.
Wat is een integraalcamper?
Een integraalcamper heeft dezelfde basis als een half-integraalcamper. Alleen is bij een integraalcamper de cabine meegenomen in de opbouw van de camper, geïntegreerd dus. Ook een integraalcamper is in verschillende lengtes en indelingen mogelijk.
Aan de binnenkant valt meteen het panoramische uitzicht op. Een integraalcamper heeft een grote voorruit waardoor u een waanzinnig uitzicht heeft op de weg en de omgeving. De buitenkant van de originele cabine heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe en bredere opbouw. Hierdoor heeft een integraalcamper ook aan de binnenkant meer ruimte in de cabine. De passagiersdeur (en soms ook de bestuurdersdeur) is komen te vervallen, waardoor meer (opberg)ruimte naast de stoelen beschikbaar is. Net als bij een half-integraalcamper zijn de voorstoelen te draaien naar de zithoek, alleen is er geen zichtbare scheiding meer aan de binnenkant tussen de cabine en de leefruimte.
Voordelen van een integraalcamper zijn met name de extra ruimte voor in de camper en het panoramische uitzicht. Niet alleen om van de omgeving te genieten, maar ook voor een goed overzicht op de weg, zeker voor mensen die wat langer zijn. Daarnaast is een groot voordeel dat de cabine is meegenomen in de isolatie van de camperopbouw, waardoor deze beter bestand is tegen de kou. De meeste integraalcampers hebben, naast een vast bed achterin, een hefbed boven de cabine en daarmee geschikt voor 4 personen. Af-fabriek zijn ook bovenkastjes leverbaar in plaats van een hefbed, waardoor meer kastruimte en stahoogte beschikbaar is. Een integraalcamper is door het materiaal van de opbouw minder gevoelig voor roestvorming en is een waardevaste investering.
Wat is het verschil tussen een integraal- en een half-integraalcamper?
Alle verschillen op een rijtje:
• Opbouw
Cabine met camperopbouw vs cabine geïntegreerd in de opbouw
• Prijs
Een half-integraalcamper is in de basis goedkoper dan een integraalcamper
• Isolatie
Bij een integraalcamper is de cabine mee geïsoleerd in de camperopbouw en is dus beter geïsoleerd
• Zicht
Het zicht op de weg en de omgeving is, door de grote voorruit, bij een integraalcamper breder
• Ruimte
De cabine van een integraalcamper is breder, waardoor meer ruimte in de camper ontstaat
• Slaapplaatsen
De meeste integraalcampers hebben een hefbed boven de cabine, waardoor 2 extra slaapplaatsen aanwezig zijn
• Uiterlijk
Een half-integraalcamper heeft de neus van een bus en oogt daardoor vaak iets sportiever, een integraalcamper heeft een ‘eigen smoel’
Hartelijk welkom!
Aangenaam, wij zijn Luciën, Sandra, Chantal en Léon van Regenmortel van Integraalcampers Marknesse: al 20 jaar uw HYMER adres. De aankoop van uw camper is een waardevolle reis waarbij u persoonlijke en intensieve begeleiding verdient. Wij helpen u hier graag bij!
Mogen wij u binnenkort persoonlijk ontmoeten?