fbpx

De voor- en nadelen van een dakairco en dakventilator

Hoewel Nederland niet bekend staat om extreme hitte, kunnen zomerse dagen toch behoorlijk warm worden. Veel camperaars gaan richting het zuiden waar de temperaturen vaak een stuk hoger liggen, zeker in de zomer. Natuurlijk kan de een beter tegen de warmte dan de ander, maar zeker wanneer huisdieren mee op reis gaan is het belangrijk om de temperatuur in de camper aangenaam te houden. Overweegt u een dakairco of dakventilator op uw camper te plaatsen?

Graag delen we met u een aantal manieren om te zorgen dat u het hoofd koel houd bij zomerse temperaturen.

Natuurlijk zijn er een aantal (voor de hand liggende) tips om de warmte buiten te houden:

• Zoek en plekje in de schaduw, bijvoorbeeld onder de bomen, zodat de zon niet vol op de camper schijnt.
• Zorg voor ventilatie in de camper om een luchtstroom te creëren. Zeker wanneer het ’s avonds buiten afkoelt is het goed om de ramen en dakluiken open te zetten.
• Gebruik een isolatiehoes of reflecterende folie over de voorruit om de zon buiten te houden. Ook de verduistering van de ramen sluiten helpt om de zonnestralen te weren.
• Zoek overdag de koelte in de schaduw onder de luifel of de bomen.
• Een losse ventilator in de camper kan helpen om een verkoelend effect te geven en een luchtstroom te creëren.
• Kook niet in de camper, door het gebruik van warmtebronnen wordt het nog warmer binnen. Kies voor een BBQ of kookgelegenheid buiten de camper of ga lekker uit eten.

Niet voldoende?
Wanneer dit niet voldoende werkt of u toch meer behoefte heeft aan koelte in de camper, zijn er ook andere mogelijkheden om de temperatuur in de camper naar beneden te krijgen.
Bijvoorbeeld met een dakairco of een dakventilator. Beide hebben hun voordelen, maar ook nadelen. We zetten hierbij het een en ander voor u op een rijtje, zodat u een goede afweging kunt maken tussen een dakairco of een dakventilator.

Dakairco

Dakairco’s voor campers zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en capaciteiten, zodat u kunt kiezen welke het beste past bij de grootte van uw camper en uw behoeften. Er zijn ook modellen die zowel kunnen koelen als verwarmen, waardoor ze het hele jaar door bruikbaar zijn.

Voordelen van een dakairco:

• Het grote voordeel van een dakairco is dat deze speciaal is ontworpen om een camper snel en effectief te koelen. De binnenunit zit in het plafond van de camper en verspreidt de koele lucht gelijkmatig door de hele ruimte, waardoor een comfortabele temperatuur wordt bereikt.

• Een dakairco neemt, door de plaatsing op het dak, geen waardevolle binnenruimte in. Er zijn ook airco’s die bijvoorbeeld onder een bank geplaatst worden, maar hierdoor blijft minder opbergruimte over.|

• Veel dakairco’s kunnen zowel koelen als verwarmen. Hierdoor kunt u in de winter ook op stroom uw camper verwarmen en is de airco het hele jaar door te gebruiken.

Hoewel een dakairco grote voordelen heeft, is het niet altijd de beste oplossing om uw camper te koelen.
Daarom is het goed om te kijken wat uw wensen, behoeften en manier van camperen zijn voordat u voor een dakairco kiest.

Niet altijd de beste oplossing

• Zo vraagt een airco veel stroomcapaciteit en is daarom alleen te gebruiken wanneer u aan de 230V staat. Wanneer u graag en veel vrij staat, is een dakairco niet de beste oplossing voor u.

• Een dakairco is een vrij prijzige investering. Afhankelijk van het type, komt een airco op zo’n € 3000,- – € 3500,- inclusief montage.

• Dakairco’s zijn over het algemeen ontworpen om weinig geluid te produceren tijdens het koelen, maar in de praktijk zijn ze toch vaak gehorig. Niet alleen in de camper zelf, maar ook buiten. Het wordt niet altijd gewaardeerd door de buren wanneer u de airco de hele dag aan heeft staan, terwijl u er zelf lekker op uit bent 😉

• Voor de montage van een dakairco is voldoende ruimte nodig op het dak. Wanneer er ook zonnepanelen en een schotel op het dak zitten, is het soms zoeken naar de juiste plek. Afhankelijk van de ruimte kan een bestaand dakluik worden opgeofferd, of een nieuw gat gemaakt worden om de airco in te plaatsen. Daarnaast weegt een airco zo’n 30 kg aan extra gewicht.

Truma Aventa Comfort dakairco Vechline Luxuoso

Dakventilator

Een andere oplossing om de camper te koelen is een dakventilator. Deze wordt meestal in een bestaand dakluik geplaatst, maar kan ook in een nieuw te maken gat worden gemonteerd. Wij adviseren de Vechline Luxuoso, deze kan gebruikt worden voor luchttoe- en afvoer ook met de kap gesloten.

Voordelen van een dakventilator:

• Een Vechline Luxuoso is ontworpen om lucht in de camper te laten circuleren en te ventileren. Hij kan 2 kanten op werken. Zo is het mogelijk om frisse buitenlucht naar binnen trekken, maar ook om de warme lucht van binnen naar buiten te blazen. Een dakventilator is dan ook heel geschikt om te gebruiken tijdens het koken, om kookluchtjes af te voeren.

• Een dakventilator kan op de 12V draaien en is dus zeer geschikt wanneer u niet aan de stroom staat of veel vrij kampeert. Ook tijdens het rijden kan de Vechline Luxuoso gebruikt worden.

• Een dakventilator is veel stiller dan een dakairco, waardoor deze ook ’s nachts te gebruiken is.

Andere voordelen van een Vechline Luxuoso ten opzichte van een airco zijn het gewicht (nog geen 5 kg) en de lagere aanschafprijs (deze ligt rond de € 550,- inclusief montage).

Belangrijk om te onthouden hierbij is dat een dakventilator zelf niet koelt en dus afhankelijk is van de buitentemperatuur.

Bent u er al over uit?
Wilt u een dakairco of dakventilator laten monteren? Neem dan contact met ons op voor het plannen van een afspraak. Ook denken we graag met u mee wat voor u de beste optie is voor het koelen van uw camper.

Familie Van Regenmortel van Integraalcampers Marknesse

Hartelijk welkom!

Aangenaam, wij zijn Luciën, Sandra, Chantal en Léon van Regenmortel van Integraalcampers Marknesse: al 20 jaar uw HYMER adres. De aankoop van uw camper is een waardevolle reis waarbij u persoonlijke en intensieve begeleiding verdient. Wij helpen u hier graag bij!

Mogen wij u binnenkort persoonlijk ontmoeten?

Lees meer over ons
Persoonlijke 24/7 helpdesk
div Bel ons direct Bel ons direct